W sobotę 11 sierpnia, jedną z atrakcji kolejnego dnia XXVI Międzynarodowego Festiwalu Folkloru, na noworudzkim rynku były prezentowane Kuchnie Świata – czyli smakołyki, charakterystyczne dla danego regionu, przygotowane przez zespoły biorące udział w festiwalu. Prawdziwym hitem stał się makaron przyrządzony z dwoma sosami (zielonym i czerwonym) przez Włochów. Mimo ogromnych ilości, rozszedł się w mgnieniu oka. Nie zabrakło regionalnych wędlin, serów, kanapek, domowego wina i innych trunków, które cieszyły kubki smakowe wielu odwiedzających. Przed wejściem do ratusza można było skosztować kilku rodzajów piernikowych przysmaków oraz przepysznej kawy „Polczeszki”, która w tym roku serwowana była jako kawa mrożona – idealna na upalny i słoneczny dzień. Oprócz słynnej już „Polczeszki” wiele osób miało okazję degustować m. in. kawę z żółtkiem i inne wykwintne wariacje kawowe Leszka Kopcio, właściciela kawiarni „Biała Lokomotywa”. W międzyczasie na scenie trwały próby i przygotowania zespołów do niedzielnego koncertu finałowego, a przy stoisku z kawą miło wybrzmiewały dźwięki zespołu „Bieguni”. To było wyjątkowe i smaczne sobotnie przedpołudnie, z którego walorów skorzystało jeszcze więcej osób niż w roku ubiegłym.
WIĘCEJ ZDJĘĆ TUTAJ
Str. 13 w numerze 343 tygodnika „Noworudzianin” dostępny w archiwum.
Numer 343
24-30 sierpnia 2018 r.