Czyszczenie i konserwacja kuchennego okapu
Okap kuchenny to sprzęt bardzo potrzebny i wyjątkowo funkcjonalny, jednak nierzadko niedoceniany. Pozwala on na skuteczne pozbycie się z kuchni wszelkich nieprzyjemnych lub zbyt intensywnych aromatów. Co więcej chroni także nasze ściany i powierzchnie innych sprzętów przed skraplaniem się na nich powstającej w trakcie gotowania pary czy osadzania się tłuszczu. Aby jednak mógł on w stu procentach spełniać swoje najważniejsze funkcje, powinien być prawidłowo i świadomie użytkowany, jak również odpowiednio czyszczony i konserwowany.
Czyszczenie okapu kuchennego – od czego zacząć?
Kuchenny okap to urządzenie, które posiada niechlubny tytuł sprzętu najtrudniejszego w czyszczeniu. Dzieje się tak głównie dlatego, że na jego powierzchni odkładają się szczególnie uciążliwe zabrudzenia, czyli kurz połączony z drobinkami tłuszczu. Tak powstałą masę, która osadza się na powierzchni okapu, trudno jest usunąć. Kluczową kwestią jest tutaj jednak regularność; cyklicznie czyszczenie okapu pozwoli na znacznie łatwiejsze usunięcie stosunkowo świeżych zabrudzeń. Jak często warto czyścić okap? Ci, którzy gotują regularnie, powinni robić to raz w tygodniu. W kuchni rzadziej używanej wystarczy przemycie okapu raz na dwa lub trzy tygodnie.
Podczas mycia kuchennego wyciągu szczególną uwagę należy zwrócić na zewnętrzną obudowę oraz powierzchnię kratek, na których najczęściej gromadzi się warstwa zanieczyszczeń
Jak zapobiegać nadmiernemu brudzeniu się okapu?
Aby czyszczenie okapu było czynnością mniej uciążliwą, warto pamiętać o jego regularności. Dodatkowo możemy także pomóc sobie dzięki kilku prostym rozwiązaniom, o których warto pamiętać. Przede wszystkim, kiedy tylko możemy, używajmy pokrywek podczas gotowania. Pozwoli to na znaczne ograniczenie emisji wszelkiego rodzaju oparów, które następnie osadzać się mogą na powierzchni okapu. Ponadto warto także starannie dopasowywać moc palników do wielkości naczyń oraz przygotowywanych potraw. W ten sposób unikniemy przypaleń czy tak zwanego wybiegania płynów.
Korzystne zarówno dla czystości i estetyki okapu, jak i dla naszego zdrowia jest także ograniczenie ilości tłuszczu używanego do smażenia i gotowania. Im mniej tłuszczu dodamy do przyrządzanych dań, tym mniej jego oparów osadzi się na powierzchni wywietrznika.
Skuteczne czyszczenie okapu
Jak skutecznie wyczyścić okap kuchenny? Należy zacząć od wyłączenia urządzenia oraz odłączenia go od źródła zasilania. Dla własnej wygody i bezpieczeństwa warto także usunąć z płyty kuchennej wszystkie naczynia. Filtry oraz specjalne siatki zabezpieczające ściągamy z okapu. Te części możemy z powodzeniem myć w zmywarce.
Do mycia powierzchni okapu warto wybrać płyn, który skutecznie rozpuści tłuszcz. W przypadku stosunkowo świeżych zabrudzeń sprawdzi się zwykły płyn do naczyń oraz ciepła woda. Jeżeli okaże się on niewystarczający, możemy użyć specjalnych preparatów do czyszczenia piekarników, które powinny poradzić sobie z uciążliwymi zabrudzeniami. Pamiętajmy, aby nawet starsze zabrudzenia usuwać przy pomocy ścierki lub miękkiej gąbki, zapobiegając w ten sposób powstawaniu zarysowań na powierzchni okapu. Umyte w zmywarce części dokładnie suszymy i wycieramy, a następnie układamy ponownie na ich miejscu.
Odpowiednia pielęgnacja i konserwacja okapu sprawi, że będzie on mógł znacznie dłużej i bardziej efektywnie służyć nam w naszej kuchni, jak również stanowić jej estetyczną ozdobę.